Hej du!

När ölen bjuder upp till dans, då tar du den i hand

2015

Tävlingarna

2015

Bryggnytt, Malmö, 22 november

Solen har börjat skymta och kastar försiktiga strålar över Sveriges tredje största stad. I kontorslokalen på Gustav Adolfs torg avgjordes igår årets upplaga av Öl-VM, den femte i sitt slag. Forna vinnarna Black Isle och Omnipollo tog sig till final, även Lindemans Apple, men i slutet var det Mariestad som stod överst på poängtavlan.

Mariestad? Mariestad.

Protesterna haglade. Anklageleser om riggning, mutbrott och fult spel kom från alla domare som var nyktra nog att fortfarande kunna bilda hela meningar. Teorin var att någon – en eller båda bryggmästare – avsiktligt eller av misstag förväxlat öl #17 och #18 i finalomgången, vilket ledde till att domarna trodde sig bedöma Omnipollo när det i själva verket var Mariestad. Omnipollo slutade på fjärde plats i finalen med 46 poäng, hela 12 poäng bakom Mariestad.

Bryggmästarna Johannes Grufstedt och Linus Bohman är på väg tillbaka till scenen för mästerskapet – eller brottsplatsen, som vissa hävdar. Det roliga är slut och nu väntar städning, pantning och ommöblering. Tävlingslokalen ska åter förvandlas till kontor. Bryggmästarna nås för en kommentar tidigt under söndagen, just när de är på väg in genom porten till 040:s kontor. De två sömndruckna arrangörerna ser ut att överraskas. – Jag har ingen aning vad som kan ha hänt, säger Linus Bohman. Så vitt jag vet gick allt rätt till. Johannes Grufstedt fyller i: – Det var absolut inget fiffel. Mariestad vann rättvist. Själv tror jag att domarna har svårt att handskas med att deras nya favoritöl är Mariestad, men det är min personliga åsikt, inte Öl-VM:s.

Kommer ni utreda det här? – Absolut! Vi ser allvarligt på alla anklagelser av den här typen, säger Linus Bohman.

Och vem kommer sköta den utredningen? – Det gör bryggmästarna.

Så ni själva, alltså? – Ja.

Ser ni inget problem med jäv i det? – Lyssna, skjuter Johannes Grufstedt in, om du inte tror att vi tar det här mästerskapet på största allvar så vet jag inte vad jag ska säga. Dessutom, om tävlingen hade varit riggad av oss hade Heineken vunnit varje år, vilket den uppenbart inte gjort. Hur mycket mer bevis kan ni behöva?

Med den kommentaren rusar de båda Bryggmästarna in genom porten och upp mot kontoret. Än så länge får Mariestad stå kvar som segrare i Öl-VM 2015. Frågan är om vi någonsin kommer få hela sanningen.

Finalen

Grundomgången

Domarna